Wat gaan we doen?

Het programma

Ik heb een beweegprogramma gemaakt wat bestaat uit 9 bijeenkomsten verdeeld over 12 weken waarin er aandacht is voor prestatieloos bewegen in de buitenlucht. In principe staan hardlopen of wandelen centraal, maar wat je leert kun je ook toepassen bij andere activiteiten als tuinieren, fietsen of zwemmen. Ik wil je stimuleren te doen wat jij leuk vindt, en je gaat onderzoeken wat bij jou past.

    Het volgende staat centraal in de cursus:
  • Beweeg op je eigen niveau, zonder prestatiedoel of verwachting.
  • Beweeg buiten, want, zoals Bever terecht zegt: Ieder mens is een buitenmens.
  • Beweeg zonder veel mentale prikkels.
  • Beweeg regelmatig en minimaal een half uur.
  • Beweeg op gevoel, luister naar je lichaam en waar je behoefte aan hebt.
  • Beweeg samen en alleen.

De basis grondings- en ademhalingstechnieken zijn eenvoudig en gericht op regulatie. Ze zijn daarom ook inzetbaar in allerlei dagelijkse situaties waarin je spanning ervaart en wat tot jezelf wilt komen. Denk aan drukke dagen, lastige gesprekken en oplopende emoties.

Het belang van bewegen krijgt steeds meer aandacht. Ik lees over ‘slow-running’, running therapie en mindful running. In de gezondheidszorg lijkt men te ervaren dat bewegen een positief effect heeft op herstel en een algeheel welbevinden.

We worden in onze maatschappij veel aangespoord alles rationeel te benaderen en veel na te denken. We gebruiken de hele dag smartphones, laptops en praten en lezen veel. We werken en verplaatsen ons veelal zittend. Hierbij vergeten we bijna dat we meer zijn dan een hoofd. Tot er klachten ontstaan. In onze taal zijn spreekwoorden verweven die duiden op het effect van mentale ongemakken op ons lichaam. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ’verstijfd van angst zijn’, ‘geen vaste grond onder de voeten hebben’, ‘een brok in de keel hebben’, 'zwaar op de maag liggen’. Bewegen kan je helpen beter in balans te komen.

Methodiek

De technieken die ik gebruik zijn gericht op gronding, ademhaling en aandacht voor het hier en nu (meditatie). Het doel is regulatie, ontspanning, waarnemen en leren voelen wat je kunt en nodig hebt. We doen eenvoudige oefeningen voor, tijdens en na het buiten hardlopen of wandelen. De lessen hebben een interactief, persoonlijk en sociaal karakter.

Hoe werkt het?

Door het gebruiken van je lichaam, kom je meer in contact met je gevoel. Gronding geeft je stevigheid. Het gevolg is dat je even stopt met piekeren. Je krijgt letterlijk wat ruimte in je hoofd. Misschien krijg je zelfs nieuwe ideeën en inzichten. Je verwerkt wat je hebt meegemaakt. Dit gaat vanzelf. Bewegen maakt je lichaam fitter en weerbaarder, en het buiten bewegen zorgt voor ontspanning. Je slaapkwalitet kan hierdoor verbeteren en dit bevordert herstel. Ga (ook) alleen buiten bewegen! De mentale voordelen, ervaar je vooral wanneer je alleen naar buiten gaat. Het idee hierachter is te bewegen zonder mentale prikkels. Het voeren van een gesprek, het luisteren naar een podcast, het volgen van prestatiedoelen stimuleert het denken (hoofd) namelijk teveel en voorkomt dat je vooral voelt (lichaam). Als samen gaan jou motiveert, zou ik het combineren.

Is dit iets voor mij?

Doelgroep

Mensen die meer balans zoeken tussen inspanning en ontspanning. Mensen met spanningsklachten, vermoeidheid of bijvoorbeeld herstellende zijn van een burn-out. Mensen die veel piekeren. Voor mensen die een in een coaching traject zitten, of therapie volgen (overleg met je therapeut en/of arts) kan het ondersteunend werken. Je verwerkt tijdens het bewegen wat je hebt geleerd. Het gaat minder op een rationeel niveau, maar meer gevoelsmatig.

(Hoog)gevoelige mensen zullen de technieken die ik gebruik waarderen en kunnen veel baat hebben bij het regelmaat buiten bewegen. Het geeft rust, afleiding en ontspanning.

Mensen die graag willen hardlopen, maar het lastig vinden om te beginnen. Aan de basis staat bewegen op gevoel i.p.v. afzien en onhaalbare doelen stellen. Dit betekent niet dat je geen doelen mag stellen, maar je werkt er op een andere manier naar toe.

Mensen die graag (langer) willen leren hardlopen. Aan de basis staat plezier hebben, genieten van buiten zijn en op gevoel de afstand vergroten.

Kom mee naar buiten!

Contact

Ik werk op locatie of regel een passende locatie in de regio Noord- of Zuid-Holland.

Postadres: Schardam 10 I 1476 NA I Schardam I T: 06-1296 3785 I E: lauragoedhart@gmail.com